Activiteiten

De afgelopen jaren heeft de Vereniging Buitenvarkenshouderij (toen nog “in oprichting”) niet stil gezeten. De belangen van onze sector zijn immers groot en dat vraagt al langere tijd om aandacht, lobby, onderzoek en deelname aan tal van bijeenkomsten.


  • Informatiebijeenkomsten; vanuit de initiatiefgroep Professionalisering Buitenvarkenshouderij organiseerden we op 17 en 24 november 2022 twee bijeenkomsten in de regio Zuid, respectievelijk Noord met buitenvarkenshouders uit heel Nederland. In totaal namen circa 50 buitenvarkenshouders deel aan deze bijeenkomsten. We bespraken met elkaar hoe we in de praktijk onze varkens houden en waar we tegen knelpunten aanlopen. Aan het einde van de bijeenkomsten gaven alle deelnemers, vrijwel unaniem, aan behoefte te hebben aan organisatie van belangenbehartiging en kennisdeling. De oprichting van de vereniging is een opvolging van deze bijeenkomsten.

  • AVP Scan(Afrikaanse Varkenspest); een van de risico’s van de buitenvarkenshouderij zijn de contacten tussen onze varkens en onder andere wilde varkens als het gaat om de verspreiding van Afrikaanse Varkenspest. In samenwerking met onder andere de POV, hebben we bijgedragen aan de AVP preventie Scan. Een gemakkelijke tool voor buitenvarkenshouders om de risico’s op het eigen bedrijf in beeld te brengen en preventiemaatregelen te nemen.

  • Noodplan; Naast de AVP Scan ontwikkelden we als werkgroep het AVP – Noodplan. Dit noodplan brengt de stappen in beeld die houders van buitenvarkens kunnen zetten ten tijde van een uitbraak van AVP in de directe omgeving. Deze stappen minimaliseren de kans op besmetting van de buitenvarkens.

  • Overleg met de Gezondheidsdienst voor dieren; vanuit de vereniging hebben we, via de leden van het bestuur, nauw overleg met de Gezondheidsdienst voor Dieren. We bespreken de samenwerking op het gebied van monitoring en preventie van ziektes bij onze dieren. Op enkel bedrijven van Buitenvarkenshouders (o.a. bij Herenboeren) worden onderzoeken gedaan naar de relatie tussen vogelgriep en varkens gehouden op gemengde bedrijven.

  • Brief aan LNV; Vanuit de werkgroep Professionalisering Buitenvarkenshouderij werd een brief aan het ministerie van LNV gericht met het verzoek de Buitenvarkenshouderij als aparte sector te erkennen en daarvoor een eigen set aan regels te ontwikkelen.

  • Evaluatie VVL (verordening varkensleveringen); Het bestuur van de vereniging heeft bijgedragen aan de evaluatie van de VVL met als belangrijkste input dat horizontale bewegingen van dieren mogelijk moeten worden. Binnen de VVL zouden horizontale verplaatsingen mogelijk moeten zijn. Dit om buitenvarkens onderling te kunnen uitwisselen voor vers bloed in de fokkerij, of om biggen van het ene bedrijf op het andere buiten groot te brengen.